Edu srijeda: Sportska masaža

Sportska masaža pomaže poboljšavanju tjelesnih sposobnosti kod treninga ili natjecanja, a izvodi se prije, za vrijeme i poslije treninga ili natjecanja. Preporučuje se svim osobama koje se bave sportom, od rekreativaca do profesionalnih sportaša. Jedan od glavnih ciljeva sportske masaže je smanjiti mišićnu napetost i postići duboku tjelesnu i psihičku opuštenost te priprema tijela za što bolje funkcioniranje tijekom treninga. Fokusirana je ne samo na mišiće, već i na tetive i ligamente, koji su jednako izloženi naprezanjima tijekom aktivnosti. Ovisno o cilju masaže biramo kada i kako ćemo izvoditi masažu.

Ciljevi prije treninga

  • zagrijavanje i istezanje mišića
  • povećavanje opskrbe mišića i tkiva kisikom.
  • povećavanje opsega kretnji,
  • stimuliranje cirkulacije krvi i limfe.

Ciljevi poslije treninga

  • uklanjanje nagomilanih štetnih tvari
  • ublažavanje boli i grčeva u mišićima
  • popuštanja spazma i napetosti u mišićima
  • brži oporavak mišića
  • stimuliranje neurološke aktivnosti.

Njeno trajanje nije konkretno određeno. Masaža može trajati samo desetak minuta ili pak i jedan sat. Nekada je dovoljno izmasirati samo jednu mišićnu skupinu ovisno koja je najviše aktivna u pojedinom sportu. Masaža se može primjenjivati jednom ili nekoliko puta tjedno ovisno kako sportaš osjeti potrebu. Kod vrhunskih sportaša najbitnija je za bržu regeneraciju mišića i zbog toga se najčešće primjenjuje nakon treninga ili natjecanja. Masažom se omekšavaju napeti ligamenti i tetive, i stoga je masaža puno većeg intenziteta i zna biti dosta bolna. Nakon nje se zna javiti i upala mišića. Sama masaža ne mora nužno biti velikog intenziteta, već se prilagođava individualnim potrebama svakog sportaša.

Tijekom izvođenja vježbi u mišićima, koji su aktivirani, se događaju mikrotraume, odnosno mikroštećenja samih mišićnih vlakana. Ta mikrooštećenja dovode do upale i bolova. Nakon napornog treninga tijelo lijeći mišiće proizvodnjom kolagena. Zbog niza mikrotrauma koje organizam doživljava tijekom treninga, a kojima su prvenstveno izloženi mišići, tetive i ligamenti, tijelu su potrebni odmor da bi se lakše oporavio od treninga, a sportska masaža je najbolji način ubrzavanja oporavka.

Saznajte više: www.fitness-step.hr

Edu srijeda: Sportska masaža
  Blog - Sve